2013. augusztus 24., szombat

                                                           Decoupage ceruzatartó                                                           
(szalvétatechnika)    
              
      A gyöngyözés mellett szerintem már mindenki kipróbálta a decoupage technikával való díszítést.Ha nem vagy igazi festőtehetség akkor is készíthetsz vele szép dolgokat ,aránylag rövid idő alatt.Meg hát az sem utolsó szempont ,hogy szinte minden családi rendezvényen ki lehet próbálni ,és ha a gyerekek megszeretik ,hajra otthon is jöhet a díszítés .Íme a példa ,ez is családi napon készült , és a pillangós teljesen a nagy lányom műve. 
      Amit mi készítettünk az azért is kedves a szívemnek ,mert kicsit együtt voltunk a lányokkal ,meg újrahasznosítottuk,ami különösen jó érzéssel tölti el az ember lányát.
  Szóval két szóban a technikáról :vékony szalvétaréteget viszünk fel decoupage ragasztóval szinte bármilyen felületre.A legfontosabb kellék a türelem ,és ha elsőre nem is sikerül tökéletesre , hát még próbálkozhatunk :))
  A kellékek :ecset ,akril festék,decoupage ragasztó,lakk spray , vastag falú papírhenger ,amire kerek talpat vágunk például balsa fából  ,majd tapéta ragasztóval felragasztjuk,és már kész is a ceruzatartó ,amit kedvenc szalvétánkkal dekorálunk.


  Miután kész a ceruzatartó alapja és hagytuk száradni legalább egy órát ,lealapozzuk fehér festékkel ,kívül és   belül. Ehhez pentart matt fehér festéket használtunk (ez 50 ml kb 500-600 Ft ,és hat-nyolc hengerhez elegendő) .Hígítottuk vízzel 1:2 arányban  ,mert önmagában vastag ,és száradás után soros lesz .                       
       Miután két rétegben felkerült a festék jöhet a dekorálás.Mivel kívül szalvétával fedjük be ezért ha száradás után ,ami legalább fél óra ,nem túl egyenletes ,nincs gond ,mert a szalvéta teljesen lefedi a felületet. 


         A decoupagra alkalmas szalvéták két vagy három rétegűek .Leválasztjuk a fehér réteget ,és csak a vékony festettel dolgozunk .A dobozt bekenjük ragasztóval ,mi ennél is pentart ragasztót használtunk ami egyben selyemfényű lakk is .5-7 centis sávokat kenünk be ,majd óvatosan ráfektetjük a szalvétát ,mert könnyen szakad miután ragasztós lett .Ne keseredjünk  ha elszakad ,szépen visszaillesztjük és ragaszthatunk tovább.A keletkezett légbuborékokat az ujjunkkal óvatosan ütögessük meg ,így egyenletesebb lesz a ragasztás .Legalább fél órai száradást követően még egy vékony réteg lakk ragasztó kerül rá .
A mi dobozaink belseje fehér maradt ,de a széleket és az alját rozsaszín illetve fekete akril festékkel átfestettük.mi valóban tartós és gyerekbarát dobozt akartunk ,ezert a teljes száradást követően lakk sprayet fújtunk rajuk ,kívül és belül .Így nedves kendővel tisztítható . 
  Íme a bizonyíték arra ,hogy mennyire élvezik a gyerekek :)                                                   Jó munkát mindenkinek :)))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése